DOORSLAAND VOCHT IN UW BUITENMUUR?
Wat is doorslaand vocht?
Veel buitengevels hebben een poreus oppervlak. Dit betekent dat zich in het oppervlak poriën bevinden. Deze kunnen door (slag-) regen gevuld raken met water. Bij een gezonde gevel zal dit na een regenbui weer opdrogen, zodat de buitenmuur niet lang nat blijft. Nu zijn er ook gevels waar de waterhuishouding verstoord is. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld:
- erosie
- verkeerd uitgevoerde gevelreiniging
- constructieve wijzigingen in de gevel
Door een verstoorde waterhuishouding kan de gevel niet meer al het water kwijt aan de buitenkant. Het water ‘zoekt’ dan een andere weg, en ‘vindt’ uiteindelijk de zwakste plek naar binnen. We spreken in dat geval van doorslaand vocht: vocht dat via de buitenmuur naar binnen komt.
Hoe herken je doorslaand vocht?
Doorslaand vocht herken je aan donkere en/ of vochtige (schimmel-) plekken op de binnenmuren. Om er zeker van te zijn dat het om doorslaand vocht gaat, kunt u de volgende checks uitvoeren:
- is er gebrek aan ventilatie? Schimmel kan ook ontstaan door gebrek aan ventilatie
- zijn er geen andere lekkages in de gevel of het dak?
- zijn de plekken enkel zichtbaar net boven het maaiveld?
Als u één of meerdere vragen met ‘nee’ moet beantwoorden, dan is er grote kans dat het om doorslaand vocht via de buitenmuur gaat.
Wat is er aan doorslaand vocht te doen?
De meeste gevallen van doorslaand vocht zijn op te lossen door de buitengevel (s) te impregneren (ook wel hydrofoberen). Hierdoor wordt de gevel water afstotend gemaakt. Het vocht blijft dan buiten, en krijgt geen kans meer om via de buitengevel binnen te dringen.
Sinds onze oprichting in 2004 renoveren onze ervaren gevelspecialisten jaarlijks gevels in heel Nederland. Doorslaand vocht komen we vaak tegen en kunnen we goed verhelpen. Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw pand?